dijous, 24 de febrer del 2011

IES FONTSERÈ. Preparació dels graffitis.



Si no donem cap més informació, tothom identificaria aquestes imatges com a murals o graffitis (en català grafits), fets fins i tot amb el virtuosisme suficient com per engegar una discussió sobre si el graffiti és o només un delicte urbanístic. 

Si ara diem que aquestes imatges són del Banksy, un dels grafiters-artistes més reconeguts arreu del món, molts tampoc dubtarien en reconèixer que si són del Banksy, aleshores sí que és art. Però penso que el que fa que aquests graffitis siguin art no és el virtuosisme del Banksy, que també en tenen. Ho entendreu millor amb aquestes altres dues imatges:




Aquests dos últims graffitis són ben senzills. En realitat totes cinc imatges estan fetes a un dels llocs més vergonyosos del planeta: en el mur que es va construir a Israel per aïllar la part cis-jordana de Palestina. Amb aquesta informació, les imatges agafen una altra embranzida, un sentit artístic i polític de debò: en el fons son graffitis que conviden a somiar que aquest mur no existeix, que també té els seus forats, que es pot trascendir de moltes maneres. Com sempre passa a l'art contemporani, no té sentit discutir si el graffiti és art o no ho és, diguem-ne que tot depèn.




Aquestes imatges serveixen d'introducció a l'idea dels murals que volem fer a l'INS Eduard Fontserè.





El projecte mural del Fontserè el duran a terme un grup de 4rt d'ESO i el grup d'Aula Oberta. Inspirant-se en les imatges del Banksy, cada alumne transformarà i manipularà el seu retrat per arribar a fer una plantilla i aplicar la tècnica coneguda com stencil per fer un projecte que consta de diversos graffitis. Aquí en teniu uns quants exemples de com s'ha de manipular la imatge per arribar a simplificar-la en negres i blancs, el que permetrà fer la plantilla.

Però no es tracta només de tenir preparades les imatges de l'stencil; com passa a tot procés, es comença pel principi:







I això vol dir que els mateixos alumnes han començat "currant-se" la preparació dels murs on aniran els stencils. I és que un artista ha de saber fer de tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari és important.