dilluns, 4 de juny del 2012

ESTEL- CAN BORI. Emoticons

Molts professors de llengua lamenten sovint l'empobriment que per a ells suposen els codis d'escriptura que s'utilitzen als SMS o als xats, i veuen preocupats les repercussions negatives sobre l'ortografia que ha tingut l'èxit d'aquesta manera d'escriure. 

Bé, això és un punt de vista. De fet, si el que considerem no és la manera d'escriure en sí mateixa, sinó les diferents maneres d'escriure en relació amb els seus contextos, podem dir que en el fons hi ha tantes maneres d'escriure com contextos: s'escriu d'una manera a un examen, a un mail, a una carta per queixar-se a la companyia telefònica... Des d'aquest punt de vista de la pragmàtica no es tracta aleshores de cap disfunció ortogràfica, sinó més aviat d'un problema d'escriure com cal segons el context.  

Abans de que existissin els xats i els SMS ja hi existien mètodes d'escriptura per respondre a les mateixes necessitats: velocitat, rapidesa i concisió. 

Però també podríem dir que la llengua dels xats i SMS ha aportat matisos nous, personals i fins i tot més plàstics a la manera tradicional de concebre l'escriptura. I una d'aquestes aportacions ha sigut els emoticons.

Això dels emoticons tampoc és nou. Aquests que veieu, per exemple, són de l'any 1881 i sortien a la revista satírica anglesa Puck.

Els emoticons són ni més ni menys que síntesi dels trets facials que expressen alguna emoció i estan composats a partir de signes gràfics i lletres (en anglès emotional icon).

Aquesta vinculació amb la síntesi, el retrat i les emocions feia que els emoticons fossin un camí ideal per experimentar artística i gràficament amb els alumnes de l'Estel Can Bori participants dintre del projecte CONTRAMUR.



                                      
Els emoticons que s'empren als xats estan ja molt codificats i són sempre els mateixos: deixen molt poques possibilitat a la creativitat personal. En canvi, el que es volia plantejar amb aquests alumnes era precisament la invenció de nous emoticons, tant a partir de la manipulació manual com a través d'eines digitals. Aquí teniu alguns dels resultats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari és important.